Kuchnia chorwacka

gulaszChorwacja to nie tylko raj dla plażowiczów uwielbiających złote piaski i ciepłe morskie fale obmywające rozgrzane ciała. Kraj ten to również bogata kultura jedzenia i kuchni.

Każdy region Chorwacji przygotowuje inne kulinarne specjały. Jak się okazuje, nie tylko budownictwo chorwackie poddało się wpływom różnych kultur. Także chorwacka kuchnia zawiera w sobie elementy kuchni austriacko węgierskiej, włoskiej a także tureckiej. Mało kto wie, że strucla to danie typowo chorwackie powstałe pod wpływem kultury arabskiej i austro-węgierskiej.

Kuchnia chorwacka dzieli się na kuchnię śródziemnomorską oraz kontynentalną zależnie od regionu, w którym się znajdujemy. Dania chorwackie zawierają często typowe dla regionów śródziemnomorskich owoce morza. W menu Chorwatów przez cały rok znajdziemy więc zdrowe warzywa, morskie ryby, krewetki i inne specjały. Obywatele tego kraju jedzą również duże ilości mięs: wieprzowiny, baraniny, …..  Serwuje się tu również potrawy tradycyjnie opiekane lub grillowane, na wzór kuchni węgierskiej mocno doprawiane papryką i innymi przyprawami. Równie lubiane są tutaj dania z dziczyzny, grzybów oraz ryb gotowane w jednym garnku na wolnym powietrzu na wzór chorwackich przodków, którzy wiedli koczownicze życie pasterzy oraz rybaków.

Jak w każdym kraju, na którego kartach historii dotknęła kiedykolwiek wojna i związany z nią głód, w Chorwacji szanuje się jedzenie i przygotowuje się je z wielką czcią. Ciężka praca wykonywana przez mieszkańców tego kraju wymagała potraw pożywnych oraz łatwych do przechowywania. Stąd wziął się zwyczaj bardzo długiego wędzenia mięs, których nie mogło zabraknąć przy świątecznym stole. Smak tak przygotowanych wędlin tradycyjnie podkreślał świeży chrzan oraz młode warzywa.

Polacy znajdą tutaj również swojski smalec ze skwarkami podawany do chleba, kaszankę podawaną troszeczkę inaczej niż u nas, bo zapiekaną w kapuście, gulasz myśliwski, czy rosół z kury podawany z domowej roboty makaronem.