Kuchnia Tunezji

Setki tysięcy Polaków, którzy co roku odwiedzają tunezyjskie kurorty są spragnieni nie tylko słońca i odpoczynku. W końcu Tunezja to już Afryka, wprawdzie północne wybrzeże, położone blisko Europy, ale oczekują poza relaksem, także chociaż odrobinę egzotyki. Mamy tutaj pustynię i żyjących tam Berberysów, mamy sporo zbytków i wyjątkowo klimatycznych miejsc. Turyści chcą poza tym posmakować również egzotycznej kuchni. Kucharze w hotelach i centrach turystycznych serwują potrawy nie tylko europejskie, ale również miejscowe.

Nie trzeba tak naprawdę wychodzić poza hotel, aby spróbować tutejszych specjałów. A jest tego sporo do wyboru i koloru (kuchnia tunezyjska jest wyjątkowo kolorowa ). Obowiązkowo należy spróbować kuskus (najlepszy z gulaszem mięsnym i warzywami, serwowany w glinianych miskach).

Jednym z tunezyjskich specjałów jest pasta harissa. Pikantna pasta robiona jest na bazie ostrych przypraw (czosnek, papryczka chili, kminek) i serwowana razem z chrupiącym (miejscowym) pieczywem. Warto też spróbować miejscowych zup, gotowanych na bazie ciecierzycy . Są one gęste i sycące. Briki to takie naleśniki z nadzieniem (tuńczyk, ser) smażone w głębokim oleju. Tunezja słynie również ze słodkości – ciastka, ciasta przyprawiane są duża ilością miodu, orzechami.

Obowiązkowo musimy najeść się miejscowymi owocami, które w Polsce występują rzadko, a jak już są to ceny zniechęcają do zakupów. Granaty, figi, daktyle, melony, owoce opuncji dostępne są na każdym kroku i stanowią ucztę dla podniebienia.

Jednym z elementów poznawania nowych krajów jest kosztowanie lokalnych potraw. Pamiętajmy, że każdy kraj ma inne zwyczaje kulinarne. W kraju muzułmańskim nie dostaniemy szynki na śniadanie i kotleta schabowego na obiad W zamian za to mamy okazję spróbować całkiem nowych dla naszego podniebienia specjałów.
Kilka z nich polecamy szczególnie :
Kuskus- narodowa potrawa tunezyjskiej kuchni, gotowana na parze kaszka z pszenicy, podawana z sosem pomidorowym z dodatkiem warzyw, baraniny, drobiu lub ryb.
Brik- rodzaj wielkiego pieroga z ciasta francuskiego, smażonego na głębokim tłuszczu, z nadzieniem z jaj, tuńczyka, warzyw lub owoców morza.
Ajja – jajka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw, kiełbasek merguez lub owoców morza.
Szorba – pikantna zupa pomidorowa z makaronem w kształcie ryżu
Harisa – pasta z ostrych papryczek chilli, służy jako dodatek niemal do wszystkich potraw.