Turcja – podstawowe informacje o kraju

OLYMPUS DIGITAL CAMERATurcja jest zachwycającym krajem z dwóch powodów, po pierwsze łączy ze sobą nowoczesność i egzotykę Bliskiego Wschodu a także kontrast biernego wypoczynku z ekstremalnymi doznaniami. Można tu wylegiwać się na plażach, skakać ze spadochronem, wybrać przygodę na jeep lub quad safari, wybrać się na rafting lub spokojnie zanurzyć się w bogatą historię tego kraju odwiedzając starożytne miasta: Efez, Milet czy Troja. Dodatkowym urozmaiceniem są cuda takie jak: Pammukale czy Kapadocja. Turcja to orientalna kuchnia, zapachy, gościnność mieszkańców a także mnogość bazarów pełnych rodzimych towarów jak dywany i skóry.

Większa cześć ludności jest wyznania muzułmańskiego. Wszyscy posługują się językiem tureckim, choć ze względu na masy turystów, są obeznani także z angielskim, rosyjskim czy coraz częściej z polskim. Wjazd do kraju możliwy jest tylko przy zakupie wizy na lotnisku. Lot trwa około 3-4 godzin. W Turcji czas przesuwa się o godzinę do przodu. Na miejscu płaci się w lirach tureckich. W większości sklepów można zapłacić także w dolarach i euro.

W sprawach zdrowotnych nie ma zagrożenia zarażenia chorobami tropikalnymi. Najczęstsze dolegliwości dotyczą problemów żołądkowych, które wynikają z innej flory bakteryjnej niż znana nam w Polsce.

W Turcji nie wypada robić zdjęć kobietom. Jeżeli interesuje was zwiedzanie meczetu, najpierw trzeba zapytać o zgodę. Najprawdopodobniej będzie to możliwe w porze modlitw, dlatego ważny jest odpowiedni strój, zakryte stopy, ramiona, kolana, a kobiety dodatkowo głowa.

Regułą jest zostawianie napiwków tak zwanego bakszyszu. Zostawia się je w restauracjach, w hotelu, w pubie, w autobusie, który zabiera was na wycieczkę fakultatywną. Wszyscy w miastach poruszają się na skuterach lub dolmuszami (niewielkimi busami), w których żaden pasażer nie może stać, dlatego często na podłodze znajdują się rozłożone siedziska. Zatrzymuje się je machnięciem ręki.mapa_turcji

Turcja słynie ze sprzedaży takich towarów jak bawełna, złoto, skóry czy dywany. Zakupione tu towary są bardzo dobrej jakości, nawet jeśli kupimy podróbkę. Inne popularne towary to: ceramika, przyprawy czy słodycze na przykład chałwa. Symbolem Turcji jest ‘oko proroka’. Kuchnia turecka jest lekka. Śniadania są przeważnie jednakowe: białe pieczywo, ser, jajka, warzywa, miód i masło. Na obiad zawsze jest zupa, warzywa przyrządzone na różnorodne sposoby, mięso; ryby, kurczak, baranina. Nie spotkacie się tu z wieprzowiną. Turcja słynie z piwa Efez i wódki anyżowej – raki, która powinno się pić rozcieńczoną z wodą.

Gospodarka Turcji uważana jest za jedną z najsilniejszych na świecie. Opiera się ona głównie na doskonale rozwiniętym rolnictwie, które produkuje wystarczająco dużo żywności, aby móc wyżywić cały kraj, oraz na wydobywaniu różnych surowców, takich jak ropa i gaz ziemny. Nie bez znaczenia jest również turystyka. Do najchętniej odwiedzanych miejsc w kraju należy Istambuł, Ankara oraz Riwiera Turecka tereny leżące w południowej części kraju nad wybrzeżem Morza Śródziemnego.

Dzisiejsza Turcja jest spadkobiercą Imperium Osmańskiego, jednego z największych państw w historii ludzkości, rozciągającego się od terenów Europy wschodniej aż po Afrykę północną. Kraj ten niemal przez cały okres swojego istnienia prowadził bardzo agresywną politykę terytorialną wielokrotnie tocząc wojny z największymi europejskimi mocarstwami. Mimo to, miał on ogromny wkład z kontaktach między Europą i Azją, w pewnym sensie pełniąc funkcję łącznika pomiędzy tymi dwoma światami. Imperium Osmańskie upadło po I wojnie światowej wskutek słabości wewnętrznej, spowodowanej brakiem centralnej władzy oraz dużej ilości mniejszości narodowych domagających się niepodległości.

Coraz więcej osób zarówno z Polski, jak i z innych krajów europejskich, przekonuje się o niesamowitym pięknie Turcji. Jest to państwo wystarczająco duże, aby skrywać w sobie całe mnóstwo tajemniczych i fascynujących miejsc. Z pewnością każdego, kto zechce je odkryć, Turcja powita z otwartymi ramionami.

Turcja w zimie

Turcja jest tak rozległym krajem, że zima w każdej jej części wygląda inaczej. Podczas gdy we wschodniej części kraju zimowym miesiącom towarzyszy gruba warstwa śniegu i bardzo niskie temperatury, zachodnie regiony położone nad Morzem Czarnym, Egejskim czy Śródziemnym cieszą się całkiem przyjemna pogodą. Nad morzem czarnym dominuje klimat łagodny, ale nieco deszczowy. Natomiast wybrzeże Egejskie oraz tzw Riwiera Turecka cieszą się temperaturami w okolicach 20 stopni powyżej zera.

Jeżeli więc wybierasz się do Turcji może to być idealny okres na zwiedzanie. W końcu kraj ten słynie nie tylko z doskonałych kurortów ale także niezwykle bogatej historii. Brak dokuczliwych upałów oraz znacznie mniejsza liczba turystów niż w sezonie letnim sprawiają, że zwiedzanie staje się znacznie przyjemniejsze i łatwiejsze. Jest to również atrakcyjna możliwość ucieczki choć na chwilę od mrozu i śniegu, które w tym okresie panują w Polsce.

Turcja w zimie to miejsce atrakcyjne także dla miłośników sportów zimowych. Zimowe kurorty takie jak Uludağ posiadają dobrą infrastrukturę oraz bazę noclegową i mogą być ciekawą alternatywa dla ośrodków Europejskich.

 

Pogoda i klimat Turcji

Klimat w Turcji jest bardzo zróżnicowany i pogoda znacznie się różni w zależności od szerokości geograficznej oraz ukształtowania terenu.

Obszary położone nad morzem Śródziemnym oraz Egejskim cieszą się piękną, typowo wakacyjną pogodą. Klimat można określić jako śródziemnomorski – słoneczne, gorące lato z niewielką ilością opadów oraz łagodna i nieco deszczowa zima, śnieg pada bardzo rzadko. Wyjątkiem w tych regionach są obszary położone na wysokości powyżej 2000 metrów nad poziomem morza. Temperatura wody w morzach Śródziemnym i Egejskim w ciągu lata trwającego od maja do października waha się miedzy 23 a 28 stopni Celcjusza.

Turecki region morza Czarnego charakteryzuje się nieco gorsza pogodą. Występuje tu najwięcej opadów deszczu w ciągu roku. Lata są ciepłe i wilgotne a zimy chłodne i mokre. Temperatura wody w morzu jest zdecydowanie chłodniejsza i waha się między 10 a 20 stopni.

Obszary Turcji położone wewnątrz kraju na ogół charakteryzują się gorącym latem z nieco chłodnymi nocami oraz zimnymi, śnieżnymi zimami. Im dalej na wschód Turcji, tym niższe temperatury. Na terenach północno wschodnich normą są chłodniejsze i deszczowe lata, natomiast południowy wschód to klimat nieco pustynny, gdzie w lecie temperatura często przekracza 40 stopni i nie pada deszcz.